Contabilitate generala si de gestiune Consultanta financiar contabila Servicii HR; transmitere REVISAL Training financiar-contabil

Contracte de munca cu timp partial

Salariul net nu poate fi negativ, tocmai de aceea, in situatia in care baza de calcul pentru CAS si CASS este mai mica decat salariul minim brut pe tara, diferenta de CAS/CASS datorata se va plati de catre angajator/platitorul de venit in numele salariatului.

Astfel:

Persoana fizica suporta din venitul brut salarial CAS in procent de 25% si CASS in procent de 10% calculate la salariul brut realizat.

Diferenta de asigurari sociale calculata pana la nivelul salariului minim pe economie (1900 lei) este suportata de angajator.

Aceasta modificare se aplica incepand cu obligatiile declarative de la 01.01.2018.

In mod evident, in aceste conditii, creste costul total al angajatorului cu salariatii care nu au norma intregi de activitate.

CAS pentru concediile medicale se calculeaza, mai nou, astfel:

Baza lunara de calcul privind CAS aferenta concediilor medicale este suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, de care beneficiaza persoana fizica conform prevederilor legale, iar contributia se suporta si se retine din indemnizatia de asigurari de sanatate.

In planul de conturi se introduc conturi noi privind contributiile la salarii de la 01.01.2018:

Contul 4315 "Contributia de asigurari sociale"

Contul 4316 "Contributia de asigurari sociale de sanatate"

Contul 436 "Contributia asiguratorie pentru munca"

Contul 646 " Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca".

 

Copyright © 1993 - 2017 ProfConta.ro. Toate drepturile rezervate.
Wednesday the 19th. .